Montsec

El Montsec és una serra calcària de més de 40 Km. de llargada, entre les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Baixa Ribagorça. Natura, ciencia, esport i cultura combinen perfectament al Montsec. És un espai de gran interès geològic i paisatgístic; el mar que ocupava la zona, ens ha deixat testimoni de les plantes i animals que hi vivien en forma de fòssils, petjades i ossos de dinosaures.

L’empenta i la força erosiva dels rius Boix, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana han aconseguit dibuixar i perfilar els espectaculars congostos del Pas Nou, Terradets i Mont-Rebei, que, alhora, divideixen la serra en tres sectors: d’est a oest entre el congost del Pas Nou i el de Terradets tenim el Montsec de Rúbies, bona part de la cara nord pertany al municipi de Llimiana. Entre el congost de Terradets i el de Mont-Rebei, tenim el Montsec d’Ares i al oest del Congost de Mont-Rebei, el Montsec d’Estall.

Els pics més alts del Montsec de Rúbies són el Tossal de la Torreta (1676 ) i el Tossal de Mirapallars (1668). Al Montsec d’Ares, Sant Alís (1676).

Des del Mas de Bruquet, en un cercle de 35Km (40 minuts en cotxe), podem arrivar pràcticament qualsevol punt del Montsec. El cel del Montsec és reconegut mundialment com una de les millors zones de vol lliure, i de nit un dels millors cels del món per observació astronómica, com reconeix la certificació de Reserva StarLight per la UNESCO.

Podem practicar esports d’aire (parapent, globus, ala-delta), esports d’aigua (canoes, esqui aquàtic, pesca), viatjar a l’espai a través del Parc Astronòmic del Montsec, entrar en una de les seves coves, escalar les impressionants parets de més de 300 metres de desnivell o fer senderisme pels seus camins.